wtorek, 9 marca 2010

Ryż symbol szczęścia i dostatku

Długi lub krótki, w łupinach lub bez, biały, brązowy, złocisty, jaśminowy; na słodko, słono, ostro… Zastosowań ryżu, podobnie jak jego gatunków nie sposób policzyć. Jedno jest pewne, ryż jest najbardziej uniwersalnym i rozpowszechnionym zbożem, stosowanym we wszystkich kuchniach na całym świecie.

Początki ryżu sięgają 5 000 lat p.n.e. Już wtedy uprawiano go regularnie, choć początkowo tylko na terenach sąsiadujących z rzeką Jangcy. Ryż przez wiele lat rozszerzał stopniowo swój zasięg, by w końcu dotrzeć nawet do Europy. Jest to drugie, po pszenicy, najczęściej uprawiane zboże świata, stanowiące podstawę wyżywienia ponad połowy mieszkańców kuli ziemskiej, a zwłaszcza osób zamieszkujących tereny wschodniej i południowo-wschodniej części Azji.  Największe uprawy ryżu znajdują się w Chinach. Z tego też powodu kojarzony jest głównie z kulturą i kuchnią chińską, ale i w naszym europejskim menu zagościł już na dobre jako składnik wielu dań: słonych, ostrych czy słodkich. Gdy ryż przywędrował do Europy od razu uznany został za rzadkie, a więc bardzo cenne zboże. Do dnia dzisiejszego jest symbolem szczęścia i dostatku. To właśnie ryżem posypujemy młode pary, życząc im w ten sposób wszystkiego, co najlepsze. więcej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz