czwartek, 1 sierpnia 2013

Sposoby leczenia łuszczycy

Sposoby leczenia łuszczycy

Cechuje się ona występowaniem na skórze zaognionych znamion, które otoczone są złuszczonym naskórkiem. Łuszczyca to choroba, która ma przewlekły charakter, ale można ją skutecznie leczyć przy pomocy wielu metod.

Jedną z nich jest terapia światłem polegająca na naświetlaniu chorych miejsc ultrafioletem A lub B. Promienie te wnikają głęboko w skórę i powodują cofanie objawów. Można także stosować leki systemowe podawane doustnie, których działanie polega na hamowaniu działania limfocytów T, które powodują zbyt szybkie wypychanie komórek skóry na jej powierzchnię.

Łuszczyca bardzo dobrze leczy się również z zastosowaniem leków z domowej apteki – zmienione chorobowo miejsca można smarować np. papką z zielonej herbaty lub papką z drożdży. Dobrze jest również zastosować kąpiele wodne na przemian w zimnej i ciepłej wodzie, które wspaniale oczyszczają organizm i prowadzą do cofnięcia objawów łuszczycy. Jest również wiele maści i innych smarowideł, po zastosowaniu których łuszczyca zostaje ujarzmiona.

Choroba ta jest bezsilna, kiedy potraktujemy ją bez litości. Aby jednak leczenie konwencjonalne było skuteczne, dobrze jest wspomóc farmakoterapię odpowiednią, zdrową i pozbawioną nienaturalnych produktów dietą w łuszczycy. Dobre będzie stosowanie ziół, dużej ilości owoców i warzyw – w szczególności dobrze będą wpływać na stan skóry produkty bogate w witaminę A, B i D3. Te witaminy znajdziemy w wątróbce, morskich rybach, marchwi, burakach, brokułach i szeregu innych warzyw. Łuszczyca nie lubi także słońca – jeżeli wyjdziemy w lecie poopalać znamiona, jest szansa, że część naturalnego promieniowania słonecznego zahamuje proces chorobowy. Ponadto nasza skóra zacznie wtedy sama syntetyzować witaminę D3, która ma korzystny wpływ na układ mięśniowo-stawowy, pobudza mózg do myślenia, a ponadto ma istotny wpływ na metabolizm kości.

Nie tylko łuszczyca zostanie w ten sposób ujarzmiona, ale też unikniemy ryzyka powstania innych chorób: osteoporozy, krzywicy, stwardnienia rozsianego czy próchnicy. Innym bardzo dobrym i cenionym składnikiem diety są wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega – najwięcej znajdziemy ich w tłustych rybach morskich: makreli, dorszu czy śledziu. Wysoka podaż kwasów tłuszczowych omega w diecie zagwarantuje nam zdrowie przez długie lata! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz